Allt om att bygga och renovera ditt garage

Hur bygger man ett dubbelgarage

Idag är inte ett garage endast till för att tryggt och säkert förvara bilen, utan många använder också garaget som en verkstad, hobbyrum och för att förvara massa prylar. Har du två bilar som behöver skyddas är ett dubbelgarage det rätta valet för dig. Där får du en större yta om man jämför med ett vanligt enkelgarage. Du får alltså mer plats för förvaring av exempelvis trädgårdsmöbler, vinterkläder, gräsklippare, cyklar etc.
Ett dubbelgarage byggs på samma sätt som ett enkelgarage och den enda skillnaden är måtten som såklart blir större.

Bygglov

Som vid ett enkelgarage måste du innan du påbörjar byggandet utav dubbelgaraget ansöka om ett bygglov, detta för att vara säker att du får bygga just i det läget och storleken som du har planerat. När det är klart och du har fått ett ja, kan du börja med byggandet.
Du börjar med grundläggningen där du förbereder marken för att göra en stadig grund och detta gäller oavsett vilken husgrund du väljer d vs betongplatta, jordankare eller plintar. Beroende på storleken på ditt dubbelgarage bör garaget omges av en hård markbeläggning och du kan du välja antingen bullersten eller betongplattor. Jordmassor ska schatas bort och sedan sätter du ut måtten på ditt garage. Mängden isolering beror på om du ska ha ett kallt eller varmt garage. Alla vill ju självklart att garaget ska hålla i många år och därför är ett tips att vara väldigt noggrann med grunden.
När detta är klart börjar man med takkonstruktionen och tänk på att taket ska vara starkt för att kunna stå emot alla yttre krafter. För att göra det så starkt som möjligt måste alla takstolar och takbalkar fästas med hålband.
Man spikar väggpanelerna i bottenbrädan och även lockbrädan. För att förenkla arbetet kan ett tips vara att måla upp bräderna innan man spikar upp de. Syllpapp, murblock och balk är det som man använder sig utav vid byggandet utav garagets väggar. Det finns ett antal olika väggblock att välja mellan exempelvis oisolerade väggblock, isolerade väggblock eller grundmålad panel.
För att allting ska stå stadigt i garaget är även nästa steg viktig, stolpkonstruktionen. Här sätter man varje stolpe på en plint och man bör se till att alla spikreglar och snedsträvor spikas mot stolparna. Väggpanelen som sitter mot takets undersida ska nås utav stolparnas ytterbittar.
När byggandet är klart är nästa steg att välja garageport och eftersom att du har byggt ett dubbelgarage krävs en större garageport. Här kan du antingen välja en vipport eller fjärrstyrda garageportar med öppnings och stängningsfunktioner.
Att bygga ett stadigt garage är väldigt viktigt. Ett garage ska kunna stå emot krafter så som t ex snölast och blåst och därför bör du vara extra noggrann med byggandet redan från början. Jobba endast när du känner dig på topphumör, för ju bättre du känner att du mår ju bättre jobbresultat kommer du att få. Ta den tid du behöver för att bygga garaget och försök att undvika stress så kommer du garanterat att få det resultat som du från början hade tänkt dig!